Wat is LARP?

LARP is in één zin te omschrijven als improvisatie toneel met spelelementen. Het staat voor Life-Action Roleplaying. Het heeft iets weg van reenactment, iets van theatersport en zelfs iets van riddertje spelen. Op een LARP evenement komt een groep mensen samen om een tijd lang samen uit te spelen dat ze in een andere wereld leven. Deze wereld is vaak van tevoren afgesproken en uitgewerkt.

Er zijn veel verschillende oorsprongen van LARP, dus er is moeilijk wat over te zeggen wat voor alle LARPs geldt. Zo zijn er de extreem experimentele LARPs voornamelijk uit Scandinavië of de boffer-LARPs uit Amerika. Het enige wat hetzelfde is, is dat je je eventjes in een andere wereld kan wanen. Deze andere wereld kan de huidige wereld zijn, maar net iets anders, tot Tolkien of Star Wars. Dit stukje uitleg gaat echter vanaf nu in op de iets meer traditionele Nederlandse LARP.

Meestal wordt er door een groep mensen een wereld bedacht. Deze mensen noemen we de spelleiders. Deze wereld wordt uitgewerkt en gepresenteerd aan het publiek, zoals je op deze website kan zien. Ook presenteren ze vaak regels zoals je in standaard roleplaying games ziet zoals tabletop games of computerspellen. Dit kan bijzonder dicht bij de computerspellen; soms wordt er gebruik gemaakt van hitpoints, experience en zelfs mana. Dit kan ook zo abstract zijn als: je kunt wat logisch is dat je personage kan.

Mensen maken met behulp van deze regels en informatie over de wereld een personage. Deze personen noemen we spelers. Ze zoeken een kostuum bij elkaar en regelen als ze dat willen wapens. Dit zijn nepwapens die zo echt mogelijk lijken, maar volledig veilig zijn. Ze bestaan voornamelijk uit schuimrubber, latex en verf voor de slagwapens, of nerfguns voor de vuurwapens. Ze sturen hun concept op naar de spelleiding en laten dit goedkeuren. Zodra ze een goedgekeurd concept hebben, kunnen ze naar een LARP evenement van die organisatie.

Zo’n LARP evenement wordt meestal ver van tevoren aangekondigd, samen met wat je kan verwachten. Je betaald ervoor zodat de kosten voor een terrein en eten gedekt kunnen worden. Ook betaal je meestal voor aankleding en kostuums van het evenement zelf. Op het evenement zelf wordt dan met behulp van figurant-rollen een verhaal neergezet, waarin de spelers de hoofdrolspelers zijn. Deze figuranten zijn vaak mensen die iets minder betalen, maar daarvoor verschillende kleinere rolletjes spelen op een evenement. Samen zet je dan meestal voor de duur van het evenement iets leuks neer voor elkaar. Er is geen publiek en van een afstandje toekijken wordt meestal afgeraden.

Voor meer informatie over LARP raden we van harte aan om op LARP-Platform te kijken, met informatie over hoe je een karakter maakt, wat je nog meer kan verwachten en leuke foto’s en blogs!